БІЗНЕС-КНИГИ

назваавтор

Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців
Підписуйтесь на Менеджмент.Книги

сучасні бізнес-концепції, проривні ідеї, авторські тези
та цінні інсайти — не часто, виважено, по суті



Мистецтво мислити системно. Розв’язання проблем від особистого до глобального масштабу (Донелла Медовз)

КУПИТИ КНИГУ ↓

Kniga.biz.ua

BizLit


Назва: Мистецтво мислити системно. Розв’язання проблем від особистого до глобального масштабу
Автор(и): Донелла Медовз
Видавництво: "Vivat", — 2023

Опис:

Оригінал (англ.): "Thinking in Systems" by Donella H. Meadows

Наш світ — грандіозна система, яка щодня складнішає та кидає нові непрості виклики. Війни, голод, бідність чи критичний стан екосистеми — усе це не просто катаклізми, а системні збої великої обчислювальної машини реального світу.

Послідовний системний підхід — єдина зброя проти загрозливих для обмеженого мислення обставин. Донелла Медовз переконана: саме системне мислення є інструментом розв’язання особистісних і глобальних проблем. Спорт, наука, бізнес, політика тощо — розуміння процесів та алгоритмів систем дає змогу бути на коні в будь-якій сфері діяльності.

Час розвинути в собі навички, які лідери по всьому світі вважають наріжним каменем виживання в неспокійному та непередбачуваному ХХІ столітті. Людина з критичним мисленням легко адаптується до нових реалій, вона гнучка й у небезпечному становищі вміє швидко змінювати вектори руху. Звільніть у собі суперсилу бачити можливості там, де інші бачать проблеми!


ВІД АВТОРА ˅
Ця книжка — про той інакший спосіб бачення і мислення. Вона створювалася для людей, які зизом дивляться на слово «системи» і на царину системного аналізу, хоча й, можливо, системно мислили все своє життя. Я намагаюся викладати все максимально доступно, бо хочу показати, як істотно можна просунутися в розумінні систем, не звертаючись до математики чи комп’ютерів.

У цій книжці я широко користуюся діаграмами та графіками часової залежності, бо системи важко обговорювати за допомогою самих лише слів. Слова та речення неминуче йдуть одне за одним у лінійному, логічному порядку. Системи ж постають одразу всі цілком. Вони пов’язані не в одному напрямку, а одночасно в кількох. Щоб обговорювати їх правильно, необхідно якимось чином користуватися мовою, що в процесі обговорення демонструє певні якості, подібні до якостей самого явища.

Зображення слугують такою мовою краще за слова, ви-бо можете бачити водночас усі частини зображення. Я вибудовуватиму системні картинки поступово, почну з найпростіших. Гадаю, ви легко зрозумієте цю графічну мову.

Почну з підвалин: означення системи та розбирання її частин (редукціоністським, нецілісним способом). Тоді складу всі частини знову докупи, щоб показати, як вони взаємодіють, утворюючи основну операційну одиницю систем — петлю зворотного зв’язку.

Далі запрошую вас до системного зоопарку, де зібрана колекція деяких пересічних і цікавих типів систем. Ви роздивитеся, як і чому поводяться деякі з цих істот, та де вони трапляються. Ви їх упізнаєте: вони навколо вас, ба навіть усередині вас самих.

Узявши за основу кілька «мешканців зоопарку» — компанію особливих прикладів, я трохи відступлю і розкажу про те, як і чому системи так прекрасно працюють, і про причини, з яких вони так часто нас дивують і збивають із пантелику. Я розкажу, чому всі чи все в системі може діяти як слід та розумно, однак усі ці розсудливі дії нерідко приводять до геть жахливих результатів. І чому речі так часто стаються набагато повільніше чи набагато швидше, ніж усі від них очікують. І чому ви можете робити щось, що завжди спрацьовувало, — аж раптом виявити, на свій превеликий подив, що ваші дії вже не працюють. І чому система може раптово і без попередження викинути такого коника, якого ви ще не бачили.

Це обговорення приведе нас до розгляду частих проблем, із якими спільнота, пов’язана з системним мисленням, стикається знову і знову, працюючи з корпораціями та урядами, з економіками й екосистемами, із фізіологією та психологією. «Ось і ще один випадок трагедії спільного», — казатимемо ми, роздивляючись систему розподілу водних ресурсів між громадами чи фінансових ресурсів між школами. Або ж ми завважимо «розмивання цілей», вивчаючи правила та стимули в бізнесі, які допомагають чи перешкоджають розвиткові нових технологій. Або ж побачимо «опір зовнішньому впливові», вивчаючи повноваження до ухвалення рішень і природу стосунків у родині, спільноті чи державі. Або ж виявимо «залежність», що може бути викликана набагато більшою кількістю чинників, ніж кофеїн, алкоголь, нікотин і наркотики.

Системні мислителі називають ці спільні структури, які породжують характерну поведінку, «архетипами». Замислюючи цю книжку, я називала їх «системними пастками». Відтак я додала слова «і можливості», бо ці архетипи, відповідальні за деякі непохитні та потенційно небезпечні проблеми, за допомогою дрібки системного мислення можуть бути і перетворені, щоб виробляти бажаніші види поведінки.

Від цього розуміння перейдемо до того, що ми з вами можемо зробити задля перетворення систем, усередині яких живемо. Ми можемо навчитися віднаходити важільні точки для змін.

Закінчу найважливішими висновками — тими, що походять із мудрості, яку поділяє більшість відомих мені системнихмислителів. Тим, хто хоче досліджувати системне мислення далі, додаток надає можливості зануритися глибше в предмет за допомогою тлумачного словничка, бібліографії джерел щодо системного мислення, підсумкового списку системних принципів та рівнянь щодо моделей, описаних у першому розділі.


Про автора:

Донелла Медовз (Donella Meadows) — американська дослідниця з охорони довкілля, викладачка, одна з найвідоміших у світі експертів із системного мислення, авторка низки книжок, зокрема відомої в усьому світі книжки «Limits to Growth» («Межі зростання»); засновниця Інституту сталого розвитку.


Зміст:
Desktop Version: www.management.com.ua/books/view-books.php?id=3047


Copyright © 2001-2023, Management.com.ua